המדריך למעסיק:
טופס 161 החדש
המדריך למעסיק: טופס 161 החדש
שבעת התנאים שיאפשרו למעסיק לאמץ את סמכויות רשות המיסים
במסגרת טופס 161 החדש, התאימה רשות המיסים את המקרים שבהם קיימת למעסיק סמכות לאשר את בחירות העובד הפורש, במקרה שהעובד החליט בפרק הזמן שהמעסיק הקציב לו, מה ברצונו לעשות עם כספי הפיצויים ששוחררו לטובתו בעת פרישתו ממקום עבודתו.
רשות המיסים קבעה 7 תנאים מצטברים הנוגעים לפרישת העובד, שעמידה בכולם תאפשר למעסיק לאמץ אליו את סמכויות רשות המיסים ולמלא את חלק ג' באופן שטופס 161 במלואו ישמש כאישור מס לבחירות העובד.
במקרים אלו, העובד הפורש לא יידרש לפנות לפקיד השומה להמצאת אישורי מס, וטופס 161 יספיק על מנת שיוכל להמשיך מול קופות הגמל שלו במימוש בחירותיו לעניין כספי הפיצויים (פטור, רצף קצבה וכד').
במסגרת הוראות הדיווח לטופס 161 החדש, מאפשרת רשות המיסים לכל מעסיק ולכל עזיבת עבודה לבחור איזה סוג מעסיק ברצונו להיות:
מעסיק "ראש קטן דיגיטלי"
רשות המיסים מאפשרת למעסיקים לבחור בדרך של "ראש קטן דיגיטלי", על ידי דיווח עזיבת העבודה דרך המערכת הממשלתית המקוונת, וזאת באמצעות טעינת קובץ XML או הזנה ידנית של פרטי החלקים א.1 עד א.11. מטופס 161 החדש.
מעסיק שפועל בדרך זו, יוכל לבחור – לאחר דיווח כאמור של חלק א' במערכת המקוונת – כי מבחינתו סיים את חלקו בתהליך העזיבה של העובד, או במילים של רשות המיסים – "ובזה מילא המעסיק את חלקו בדיווח".
מה קורה מכאן עם העובד?
העובד העוזב יופנה בכל מקרה להמשך התנהלות וטיפול מול פקיד השומה, וזאת באמצעות המערכת המקוונת. בשלב זה, המערכת המקוונת שהעלתה רשות המיסים תומכת בסגירת תהליך דיגיטלי שלם רק אם לעובד הפורש יש פיצויים בתוכניות מסוג קצבה בלבד (קודים 5 ו-6), ורק אם העובד בחר להותיר את כל כספי הפיצויים ששוחרו כעת לטובתו בתוכניות הפנסיוניות למטרת קצבה – רצף קצבה.
מאחר שבחלק ניכר מעזיבות העבודה בוחר העובד אחרת, ומבקש לנצל קודם כל את החלק הפטור ממס ורק אם יש חלק חייב במס להותירו למטרת קצבה, הרי שבמרבית המקרים של עזיבות מקום עבודה, בחירות העובדים לא ייתמכו בשלב זה על ידי המערכת המקוונת, והם יאלצו להמשיך להתנהל מול פקיד השומה בתהליך חצי ידני וחצי מקוון, עד שיקבלו את אישורי המס שלהם.
מה עם תשלומי השלמה ומענקים במזומן?
מעסיק מסוג "ראש קטן דיגיטלי" שמשלם לעובד העוזב השלמת פיצויים ו/או מענקי פרישה במזומן (קוד 1), ימצא את עצמו במרבית המקרים מחויב לנכות ממענק הפרישה של העובד את המס השולי, ולהעבירו למס הכנסה ואת היתרה נטו להעביר לחשבון הבנק של העובד, וזאת על מנת שלא להיות חשוף לתביעת העובד לפיצויי הלנת פיצויי פיטורין.
בצד העובד, השלמות אלו בדרך כלל פטורות ממס, אך במקרים אלו – וככל שהעובד לא העביר למעסיק אישורי מס מתאימים בפרק הזמן שניתן לו (לכל היותר 30 ימים ממועד העזיבה) – העובד יאלץ לשלם את המס השולי (כפי שחישב מעסיקו לשעבר) בגין המענק הפטור, ולהמתין לפקיד השומה עד לקבלת אישורי מס המתאימים לבקשתו, כפי שבאה לידי ביטוי בחלק ב'. רק לאחר מכן, יוכל להמשיך את ההתנהלות בקבלת המס ששולם ביתר מול המעסיק או פקיד השומה (המעסיק לכאורה סיים את חלקו בדיווח חלק א').
במקרים אלו, וכל עוד לא חלפה שנת המס, יוכל המעסיק לבצע את התיקונים באמצעותו, ולזכות את העובד בגובה המס שנוכה ביתר אל מול אישור המס שהתקבל.
במקרים שבהם חלפה שנת המס, לא יוכל המעסיק להחזיר לעובד את המס שנוכה ביתר, והעובד יתבקש להגיש דוח בקשה להחזר מס מרשות המיסים. במילים אחרות, קיים סיכוי סביר שהכסף שנוכה ביתר יוותר בקופת המדינה.
המעסיק יכול לבחור אחרת
על מנת להקל על תהליך העזיבה של העובד – שממילא מלווה בדרך כלל בפחדים ומצוקות, לעיתים גם כלכליות – ועל מנת לאפשר לעובד לממש את זכויותיו בעת העזיבה בגין כספי הפיצויים שלו בדרך מהירה וללא צורך במפגש ישיר מול רשות המיסים, המעסיק יכול לבחור אחרת, ולא לסיים את חלקו בדיווח חלק א' במערכת המקוונת, אלא יכול אפילו לבחור שלא לדווח במערכת המקוונת על מקרי הפרישה בכלל.
מעסיקים שיבחרו אחרת, יגלו כי בחירה זו אמנם דורשת מהם עבודה רבה יותר, אך בחלק גדול ממקרי הפרישה למעשה חוסכת להם זמן (ועל הדרך גם לרשות המיסים). ולא פחות חשוב, היא חוסכת לעובד הפורש בירוקרטיה, בזבוז זמן יקר, תשלומי מס ביתר, והתנהלות מתישה ומיותרת מול פקיד השומה.
על מנת שמעסיק יוכל לבחור לפעול אחרת, הוא נדרש לאפשר לעובד למסור לו את חלק ב', שבו העובד מבטא את בחירותיו השונות לעניין כספי הפיצויים ומענקי הפרישה שהועמדו לרשותו (פטור ממס, חייב במס, רצף קצבה, רצף פיצויים).
לאחר קבלת חלק ב' מהעובד, על המעסיק לבדוק את עמידתו של העובד הפורש בכל אחד משבעת התנאים שקבעה רשות המיסים במסגרת טופס 161 החדש. עמידת העובד בכל שבעת התנאים תאפשר למעסיק להיכנס לנעלי פקיד השומה ולאשר את בחירות העובד כפי שנמסרו למעסיק באמצעות חלק ב'.
שבעת התנאים:
- כל הכספים שהועמדו לרשות העובד בקופות הגמל (קוד משלם 4 ו-6) מנוהלים באותה חברה מנהלת.
- העובד אינו בעל שליטה במעסיק, או קרובו של בעל השליטה במעסיק.
- במקרה של תשלום מענק פרישה עקב פטירה – הסכומים שהועמדו לטובת השאירים פטורים ממס בהתאם לסעיף 9(7א)(ב) לפקודה, ו/או הכספים הצבורים בקופת גמל יועדו למטרת תשלום קצבת שאירים.
- העובד לא חויב במס בגין הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו-3(ה3)(1ב) לפקודה.
- בקשות העובד בחלק ב.1 נעשו ביחס לכל הסכומים שהועמדו לרשותו, ובמגבלת הסכומים המרביים המפורטים בחלק א.13.
- הודעת העובד אינה כוללת בקשות נוספות בחלק ב.2 – בקשה לפריסת המענק או בקשה לרצף פיצויים.
- העובד סימן בחלק ב.3 כי התקיימו לגביו כל ההצהרות או העובד לא סימן כי התקיימו לגביו כל ההצהרות כאמור, אך העובד לא ביקש סכום מענק בפטור ממס.
הסבר על כל אחד מהתנאים
תנאי מס' 1: "כל הכספים שהועמדו לרשות העובד בקופות הגמל (קוד משלם 4 ו-6) מנוהלים באותה חברה מנהלת"
למה התנאי קיים?
זהו תנאי חדש, והאחרון שנוסף בגרסתו האחרונה של טופס 161 החדש מיום 07/01/2024.
תנאי זה נובע מכוונת רשות המיסים לבטל את סמכויות המעסיק בכל מקרה שבו לעובד יש ריבוי מוצרים פנסיוניים אצל גופים מוסדיים שונים, כך שבמקרה שיש יותר מ"חברה מנהלת" אחת, לא יורשה המעסיק לאשר את בחירות העובד, אלא יפנה אותו לטיפול מול פקיד שומה לטובת המצאת האישורים.
מה צריך המעסיק לבדוק?
- האם בדיווח המעסיק בחלק א.9 בלבד קיימים קודי משלם מסוג 4 ו/או 6? אם לא קיימים קודים כאלו, העובד עומד בתנאי הראשון.
- אם קיימים בחלק א.9 קודי משלם מסוג 4 ו/או 6 על המעסיק לבדוק האם:
2.1 בחלק א.9 קיים קוד משלם אחד בלבד מסוג 4 או 6 – במקרה כזה העובד עומד בתנאי מס' 1.
2.2 בחלק א.9 קיימים יותר מאחד מסוגי הקודים (4 או 6) – במקרה כזה על המעסיק לבדוק האם הכספים שנצברו לעובד בקופות השונות נמצאים תחת אותה "חברה מנהלת". אם כן, העובד עומד בתנאי מס' 1. אם לא, והכספים נמצאים אצל יותר מ"חברה מנהלת" אחת, העובד אינו עומד בתנאי ועל המעסיק לסמן בחלק ג. 2 ברובריקה השנייה כי תנאי מס' 1 לא התקיים ולשלוח את העובד לפקיד השומה להמשך טיפול בהמצאת אישורי המס.
דגשים
- קיומו של קוד משלם מסוג 1 מענק במזומן מהמעסיק, ו/או קוד 3 קופה מרכזית לפיצויים ו/או קוד 5 קרן פנסיה ותיקה אינו משפיע על עמידת העובד בתנאי זה, ויש להתעלם מהם בבדיקה.
- ייתכנו מספר תיקי ניכויים שונים על צבירות פיצויים של העובד בקופות גמל ו/או קרנות פנסיה שונות, אך כולם יכולים להיכלל תחת ח.פ אחד, כלומר תחת אותה חברה מנהלת, כדוגמת: הפניקס פנסיה וגמל, או מגדל מקפת קרנות פנסיה וקופות גמל בע"מ.
- למרות שחברות הביטוח אינן "חברות מנהלות" בהגדרתן, כוונת רשות המיסים לעניין עמידה בתנאי זה כוללת גם את חברות הביטוח. כך, למשל, אם לעובד נצברו פיצויים בפוליסת ביטוח מנהלים המנוהלת בחברת הפניקס ביטוח ,ובקופת גמל המנוהלת בחברת הפניקס פנסיה וגמל ובקרן פנסיה מקיפה חדשה המנוהלת בפניקס פנסיה וגמל ובקרן פנסיה משלימה המנוהלת בפניקס פנסיה גמל, הן יחשבו כחברה מנהלת אחת לעניין התנאי הזה.
- רשות המיסים תפרסם בקרוב את רשימת "החברות המנהלות" ומספרי הח.פ שלהן, את רשימת קופות הגמל, קרנות הפנסיה ופוליסות הביטוח עם מס' תיקי הניכויים שלהם בהתאמה ובשיוך לח.פ הרלוונטי ומכאן "לחברה המנהלת" הרלוונטית וזאת על מנת להקל על המעסיקים בבואם לבדוק את עמידת פרישת העובד בתנאי זה.
תנאי מס' 2: "העובד אינו בעל שליטה במעסיק או קרובו של בעל השליטה במעסיק"
למה התנאי קיים?
רשות המיסים מבקשת לבחון באופן פרטני אצל פקיד השומה כל אירוע פרישה של בעל השליטה או קרובו, ולכן מונעת מהמעסיק לאשר עבור פרישה כזו את בחירות הפורש, אלא באמצעות פקיד השומה בלבד.
הגדרת בעל שליטה לעניין זה כהגדרתו בסעיף 32(9) לפקודת מס הכנסה:
"בעל שליטה" – מי שמחזיק, במישרין או בעקיפין, לבדו או ביחד עם קרובו באחד מהבאים:
(א) ב-10% לפחות מהון המניות שהוצא, או ב-10% לפחות מכוח-ההצבעה;
(ב) בזכות להחזיק ב-10% לפחות מהון המניות שהוצא, או ב-10% לפחות מכוח-ההצבעה או בזכות לרכשם;
(ג) בזכות לקבל 10% לפחות מהרווחים;
(ד) בזכות למנות מנהל;
הגדרת קרוב לעניין זה, כהגדרתו בסעיף 76 (ד)(1) לפקודה: בן-זוג, אח, אחות, הורה, הורי הורה, צאצא וצאצאי בן-הזוג, ובן-זוגו של כל אחד מאלה.
מה צריך המעסיק לבדוק?
- האם העובד העוזב הוא בעל שליטה או קרובו של בעל שליטה, בהתאם להגדרה:
- ככל שהעובד עומד בהגדרה, על המעסיק לסמן את חלק ג' 2 ברובריקה השנייה ולציין כי תנאי מס' 2 לא התקיים. עליו לשלוח את העובד לפקיד השומה לטובת המצאת אישורי מס.
- ככל שהעובד אינו עומד בהגדרת בעל שליטה או קרובו של בעל שליטה, הוא עומד בתנאי מס' 2.
דגשים
- על אף האמור, אירועי פרישה של בעל שליטה או קרובו, שבהם העובד לא החזיר את חלק ב' והוא עומד בשני התנאים בסעיף א.12 לעניין רצף קצבה ברירת מחדל (מתחת לתקרה ואין מענקים הוניים), יוכלו להיסגר על ידי המעסיק מבלי להפנות את בעל השליטה או קרובו אל פקיד השומה, ובתנאי שלא משולמת לפורש פנסיה תקציבית (סעיף א.7 סומן "העובד לא זכאי לפנסיה תקציבית").
- על המעסיק למלא את חלק א.1 של הטופס אם העובד הפורש הוא בעל שליטה במעסיק, או קרובו של בעל השליטה במעסיק ולפרט את סוג הקירבה.
תנאי מס' 3: "במקרה של תשלום מענק פרישה עקב פטירה, הסכומים שהועמדו לטובת השאירים פטורים ממס בהתאם לסעיף 9(7א)(ב) לפקודה, ו/או הכספים הצבורים בקופת גמל, יועדו למטרת תשלום קצבת שאירים"
למה התנאי קיים?
רשות המיסים ביקשה להקל על שאירים באירועי פרישה לא מורכבים הנובעים ממקרי פטירה, כך שיתאפשר להם להתנהל ישירות מול המעסיק ולא מול רשות המיסים.
מה המעסיק צריך לעשות?
- על המעסיק לבדוק אם סיבת הפרישה היא פטירה או לא.
- ככל שסיבת הפרישה אינה כתוצאה מאירוע פטירה, התנאי אינו רלוונטי והעובד עומד בתנאי מס' 3.
- ככל שסיבת הפרישה היא פטירה על המעסיק לבחון:
– האם הפיצויים להם זכאים השארים פטורים ממס – במידה וכן העובד שנפטר עומד בתנאי.
– במקרה שישנם בנוסף פיצויים המשולמים לשאירים, והם עולים על תקרת הפטור, על המעסיק לבחון האם משולמים כקצבת שאירים או כסכום חד-פעמי. אם משולמים כקצבת שארים (פנסיית שארים), העובד שנפטר עומד בתנאי. אם הפיצויים משולמים וכסכום חד-פעמי חייב במס, העובד שנפטר אינו עומד בתנאי, ועל המעסיק לסמן בחלק ג' 2 ברובריקה השנייה כי תנאי מס' 3 לא התקיים ולהפנות את השאירים לפקיד השומה.
דגשים
- אם סיבת הפרישה היא פטירה, עפ"י תקנות פיצויים על המעסיק לראות את העובד כאילו פוטר לעניין זכויות הפיצויים שלו, כאשר הזכאות עוברת כמובן לשאירי העובד.
- השאירים זכאים לפטור כפול ממס לכל שנת עבודה, השווה ל-27,520 ₪ (נכון לשנת 2024).
- חלק המענק הפטור מחולק בין השאירים (בן/בת זוג וילדים עד גיל 21) באופן שווה.
- המעסיק נדרש בחלק א.3 לסמן את סיבת הפרישה המתאימה
תנאי מס' 4: "העובד לא חויב במס בגין הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים בקופת גמל לקצבה, בהתאם לסעיפים 3(ה3)(1א) ו-3(ה3)(1ב) לפקודה"
למה התנאי קיים?
רשות המיסים מבקשת לבחון כל אירוע פרישה של שכיר בכיר. נזכיר כי הפקדות בשיעור של 8.33% מעל שכר של 41,500 ₪ נזקפות כשווי בשלב ההפקדה לשכר העובד.
מה המעסיק צריך לעשות?
- לבדוק בתוכנת השכר בדוח זקופות שווי לפיצויים (נספח ח' של ה 161 הישן), החל מתחילת העסקת העובד או 01.2017 (עפ"י המאוחר) ועד לסיום העסקתו, האם נזקף לשכרו שווי פיצויים שעליהם שילם מס הכנסה, ולעיתים אף ביטוח לאומי ומס בריאות. יש לשים לב כי ייתכנו עובדים ששכרם כיום נמוך מהתקרה העומדת על 41,500 ₪, אך בעבר הוא עלה על התקרה. למשל – עובד בשכר של 35,000 ₪, שכן התקרה ב-2017 עמדה על 32,000 ₪.
- לעיתים המעסיק ימצא עובדים ששכרם נמוך מהתקרה, אך ההפקדה לפיצויים חויבה במס – בעיקר במקרים של חופשת לידה שלא טופלה בצד העובד והמעסיק בצורה תקינה.
- ככל שהמעסיק סימן כי "העובד לא חויב במס", העובד עומד בתנאי מס' 4.
- ככל שהמעסיק סימן כי "העובד חויב במס ולהלן התשלומים", העובד אינו עומד בתנאי ועל המעסיק לסמן בחלק ג' 2 ברובריקה השנייה כי תנאי מס' 4 לא התקיים.
דגשים
- הוראות זקיפת השווי אינן חלות על קרנות פנסיה ותיקות – קוד 5.
- בחלק א.10 נדרש המעסיק לסמן בכל מקרה של פרישה האם העובד חויב במס בגין הפקדות למרכיב הפיצויים
תנאי מס' 5: "בקשות העובד בחלק ב.1 נעשו ביחס לכל הסכומים שהועמדו לרשותו, ובמגבלת הסכומים המרביים המפורטים בחלק א.13"
למה זה קיים?
רשות המיסים מבקשת כי המעסיק יבחן את בחירות העובד, הן מבחינה טכנית-מספרית והן מבחינה מקצועית, וככל שישנה חריגה כאמור עליו להפנות את העובד אל פקיד השומה.
מה המעסיק צריך לעשות?
מבחינה טכנית-מספרית, על המעסיק לוודא כי:
- בחירות העובד בשורת הסה"כ בחלק ב'1 אינן חורגות מהסכומים המרביים שאותם פירט המעסיק בחלק א.13, כנתוני עזר לעובד.
- סך בחירות העובד מסתכמות לסך המענק הכולל.
מבחינה מקצועית, על המעסיק לוודא כי:
- בחירות העובד לרצף קצבה הן רק בגין מענקי פרישה שנצברו בקודים 5 ו/או 6.
- במקרה שהעובד בחר במסלול רצף פיצויים (ולו על 1 ₪ פיצויים), לא מולא הטור של המענק הפטור ממס, כלומר העובד לא מבקש לממש פטור על הפיצויים (ולו של 1 ₪), וזאת מאחר שהוראות רצף פיצויים אוסרות על קבלת מענק פטור.
- הסכומים אותם מבקש העובד לייעד למטרת רצף קצבה אינם עולים על 100% חבות הפיצויים ואם עלו על המעסיק לוודא שהפער נובע מרווחי השקעות ולא מהפקדות חד פעמיות שלא אושרו.
- ככל שאין חריגה מספרית או מקצועית – העובד עומד בתנאי מס' 5.
- ככל שיש חריגה מספרית או מקצועית – המעסיק רשאי לבקש מהעובד לתקן את חלק ב' כך שיהיה תקין, או לחלופין לקבוע כי העובד אינו עומד בתנאי, לסמן בחלק ג' 2 ברובריקה השנייה כי תנאי מס' 5 לא התקיים, ולהפנות את העובד אל פקיד השומה.
תנאי מס' 6: "הודעת העובד אינה כוללת בקשות נוספות בחלק ב.2 – בקשה לפריסת המענק או בקשה לרצף פיצויים"
למה התנאי קיים?
רשות המיסים מבקשת לטפל בכל אירועי הפרישה שבהם:
- העובד מבקש פריסת מס (קדימה או אחורה).
- העובד מבקש להפקיד מענק במזומן מהמעסיק, ו/או מקופה מרכזית לקופת גמל אישית לפיצויים, ולהחיל בגין מענק זה את הוראות רצף פיצויים.
מה צריך המעסיק לעשות?
- ככל שבחלק ב.2 ("בקשות נוספות") העובד לא סימן את אחת הבקשות, הרי שהוא עומד בתנאי מס' 6.
- ככל שבחלק ב.2 ("בקשות נוספות") העובד סימן את אחת מהרובריקות (לעניין בקשה לפריסת מס או לעניין בקשה להפקדת מענק לקופה אישית לטובת רצף פיצויים), הוא אינו עומד בתנאי מס' 6, ועל המעסיק לסמן בחלק ג. 2 ברובריקה השנייה כי תנאי מס' 6 לא התקיים, ולהפנות את העובד אל פקיד השומה.
תנאי מס' 7: "העובד סימן בחלק ב.3 כי התקיימו לגביו כל ההצהרות או שהעובד לא סימן כי התקיימו לגביו כל ההצהרות כאמור אך לא ביקש סכום מענק בפטור ממס"
למה התנאי קיים?
רשות המיסים מבקשת להפנות אליה עובדים שמקרי הפרישה שלהם מורכבים (למשל: עבודה במקביל אצל שני מעסיקים, בקשות לרצף פיצויים הממשיכות פרישות קודמות, ופורשים שביצעו קיבוע זכויות), כדי שלא לפגוע מחד בהטבות המס שהפורש זכאי לקבל, ומאידך לא לאפשר למעסיקים להעניק להם הטבות מס מעבר לזכאותם על פי הוראות הדין. כך, למשל, פורש שביצע קיבוע זכויות, קבע במסגרת הזו האם לשריין פטור על הפיצויים למועד הפרישה העתידי וכמה. מאחר ובעת עזיבת מקום העבודה למעסיק אין את המידע הזה ועל מנת למנוע סיטואציה בה המעסיק מעניק לעובד פטור שכבר נשלל ממנו במסגרת קיבוע הזכויות, נקבע התנאי.
מה המעסיק צריך לעשות?
- לבדוק אם העובד סימן את שלוש ההצהרות בחלק ב.3 ("הצהרת העובד")
- במקרה שכל ההצהרות סומנו, העובד עומד בתנאי מס' 7.
- במקרה שרק חלק מההצהרות סומנו, על המעסיק לבדוק:
– האם העובד ביקש לממש את זכאותו לפטור ממס בגין מענקי הפרישה (כולם או חלקם) בחלק ב.1.
– ככל שהעובד לא ביקש לממש את זכאותו לפטור על פיצויים (ולו על 1 ₪), העובד עומד בתנאי מס' 7.
– ככל שהעובד ביקש לממש זכאותו לפטור, הוא אינו עומד בתנאי מס' 7, ועל המעסיק לסמן בחלק ג. 2 ברובריקה השנייה כי תנאי מס' 6 לא התקיים, ולהפנות את העובד אל פקיד השומה להמצאת אישורי מס מתאימים.
מה עושה המעסיק לאחר שסיים לבדוק את עמידת העובד בשבעת התנאים?
לאחר שהמעסיק בדק את כל אחד משבעת התנאים הוא יוכל לדעת האם באפשרותו להקל על העובד, כך שיוכל למלא עבורו את חלק ג' באופן שיהווה אישור מס הכנסה לטובת המשך התהליך של העובד מול קופות הגמל השונות שבהן נצברו לו כספי פיצויים, או שעליו לשלוח את העובד – יחד עם טופס 161 המלא ו-3 תלושי שכר אחרונים – אל פקיד השומה, כי לא עמד באחד או יותר משבעת התנאים.
אם העובד עומד בכל אחד משבעת התנאים – על המעסיק למלא את חלק ג' חלופה ב'
- במקרה זה, על המעסיק למלא את חלופה ב' בחלק ג', להעתיק את סיכום בקשות העובד משורת סה"כ בחלק ב.1, ולהורות על ניכוי מס שולי אחיד, ככל שקיים מענק חייב במס אצל המעסיק ואצל משלמים נוספים, שנמצאים כאמור תחת הגדרת "חברה מנהלת". על המעסיק למסור את טופס 161 החתום והמלא לעובד לטובת המשך ההתנהלות שלו מול קופות הגמל בהן נצברו לו כספי פיצויים ולשלוח העתק אל פקיד השומה המפעלי (ניתן באמצעות המערכת המקוונת).
אם העובד לא עומד באחד או יותר משבעת התנאים – על המעסיק למלא את חלק ג.2 רובריקה 2
- במקרה זה על המעסיק למלא את חלק ג.2, רובריקה שניה (העובד העביר למעסיק את חלק ב') ולציין את כל מספרי התנאים שבהם העובד לא עומד. על המעסיק למסור טופס 161 חתום ומלא בצירוף 3 תלושי שכר אחרונים, להמשך התנהלות העובד מול פקיד השומה, ו/או להעביר את המסמכים באמצעות קישור ייעודי במערכת המקוונת של רשות המיסים, להמשך טיפול במסלול המהיר של רשות המיסים מול העובד.
המעסיק או רשות המיסים: בסמכות מי לאשר את בחירות העובד בחלק ב'?
מקרה הפרישה | סמכות המעסיק או רשות המיסים | באחריות מי לעדכן את קופות הגמל | מה ממלא המעסיק בחלק ג' | הערות |
1 כל הכספים שהועמדו לרשות העובד בקופות הגמל (קוד משלם 4 ו-6) מנוהלים באותה חברה מנהלת
| המעסיק | העובד | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 1 | ייתכנו מספרי תיקי ניכויים שונים על צבירות הפיצויים של העובד בקופות גמל ו/או קרנות פנסיה שונות, אך כולם יכולים להיכלל תחת ח.פ אחד. כמו כן, למרות שחברות הביטוח אינן חברות מנהלות בהגדרה, כוונת רשות המיסים לעניין זה כוללת גם את חברות הביטוח. כך למשל, הראל ביטוח והראל פנסיה וגמל יחשבו לעניין זה כחברה מנהלת אחת. |
2 העובד בעל שליטה במעסיק או קרובו של בעל השליטה במעסיק | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 2 | בעל שליטה או קרובו נמצא תמיד במסלול סמכות רשות המיסים, וזאת למעט מקרה אחד בלבד שבו בעל השליטה או קרובו לא מילאו את חלק ב' והם עומדים בשני התנאים הבאים: 1. תנאי רצף קצבה ברירת מחדל – מתחת לתקרה ואין מענק פרישה הוני. 2. המעסיק סימן בסעיף א.7 שהעובד לא זכאי לפנסיה תקציבית. בכל מקרה אחר – הסמכות היא של רשות המיסים בלבד. |
3 בחירת העובד בחלק ב.1 נעשתה במגבלת הסכומים המרביים המפורטים בחלק א.13 | המעסיק | העובד | רק בתנאי שעמד במצטבר ביתר ששת התנאים המופיעים בחלופה ב' של חלק ג' חלק ג.1 חלופה ב' | בחירות העובד בחלק ב.1 חייבות להיעשות במגבלת התקרות שהמעסיק ציין בחלק א.13 בנתוני העזר. במקרה שהבחירות חורגות מהתקרות, על העובד לתקן את חלק ב' בהתאם לתקרות. ככל שהוא לא עושה זאת, יש לסגור את חלק ג' עם הפניית העובד לרשות המיסים. |
מקרה הפרישה | סמכות המעסיק או רשות המיסים | באחריות מי לעדכן את קופות הגמל | מה ממלא המעסיק בחלק ג' | הערות |
4 בחירת העובד בחלק ב.1 נעשתה שלא במגבלת הסכומים המרביים המפורטים בחלק א.13 | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 5 | במקרה שבחירות העובד בחלק ב.1 חורגות מהתקרות שהמעסיק ציין בחלק א.13 בנתוני העזר, והעובד לא מחזיר חלק ב' מתוקן, על המעסיק להפנות את העובד לרשות המיסים. |
5 העובד חויב במס בגין הפקדות המעסיק למרכיב הפיצויים | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 4 | בכל מקרה שבו העובד חויב במס בשלב ההפקדה בגין מרכיב הפיצויים (סימון ורישום יתרות פיצויים בסעיף א.10 בחלק א') – חובה על המעסיק להפנות את העובד לרשות המיסים |
6 בחירת העובד כוללת בקשה לפריסת מס (חלק ב.2) | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 6 | חובה על המעסיק להפנות את העובד לרשות המיסים. |
7 בחירת העובד כוללת בקשה להפקדת מענק מהמעסיק או מקופה מרכזית (קוד 1 או 3) לקופת גמל לקצבה או בחירה בהסדר מס של רצף פיצויים לגביו (חלק ב.2) | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 7 | חובה על המעסיק להפנות את העובד לרשות המיסים. יש לשים לב כי העובד רשאי לבחור בהסדר המס רצף פיצויים לראשונה בעת פרישה מהמעסיק, וככל שהבחירה בהסדר רצף פיצויים אינה לגבי מענקים במזומן מהמעסיק קוד 1 או מענק מקופה מרכזית לפיצויים קוד 3 – בסמכות המעסיק לאשר את ההסדר.
|
מקרה הפרישה | סמכות המעסיק או רשות המיסים | באחריות מי לעדכן את קופות הגמל | מה ממלא המעסיק בחלק ג' | הערות |
8 העובד בוחר בחלק ב' 1 בהסדר מס של רצף פיצויים, והבחירה היא רק עבור יתרות פיצויים שנצברו בקוד 4, 5 או 6 (חלק ב' 2 ריק) | המעסיק | העובד | רק בתנאי שעמד במצטבר ביתר ששת התנאים המופיעים בחלופה ב' של חלק ג' חלק ג.1 חלופה ב' | סמכות המעסיק היא רק במקרה שעובד הבוחר בהסדר רצף פיצויים לראשונה, ואין לו מענקים במזומן מהמעסיק קוד 1 או מענק מקופה מרכזית לפיצויים קוד 3 לגביהם, מבקש להחיל את הסדר רצף הפיצויים. |
9 העובד לא עבד בתקופת העבודה אצל מעסיק נוסף שצבר לו זכויות לפיצויים | מעסיק | העובד | רק בתנאי שעמד במצטבר ביתר ששת התנאים המופיעים בחלופה ב' של חלק ג' חלק ג.1 חלופה ב' | מעסיק יכול לבצע בקרה מובנית על הצהרת העובד לעניין זה, במקרה שקיבל בעבר אישור תיאום מס למעסיק נוסף במקביל. |
10 העובד עבד בתקופת העבודה אצל מעסיק נוסף שצבר לו זכויות לפיצויים, ומבקש לנצל פטור | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 7 | הפטור על מענקי פרישה ניתן פעם אחת בלבד לתקופת עבודה נתונה עבור כלל המעסיקים, ולכן במקרה זה יש להפנות את העובד לרשות המיסים. |
11 העובד עבד בתקופת העבודה אצל מעסיק נוסף עם זכאות לפיצויים, ולא מבקש בחלק ב' 1 לנצל פטור | מעסיק | העובד | רק בתנאי שעמד במצטבר ביתר ששת התנאים המופיעים בחלופה ב' של חלק ג' חלק ג.1 חלופה ב' | במקרה שהעובד לא מבקש לנצל את הפטור על מענקי הפרישה בחלק ב' 1 – למרות שעבד במקביל אצל שני מעסיקים, אין צורך להפנותו לרשות המיסים. |
מקרה הפרישה | סמכות המעסיק או רשות המיסים | באחריות מי לעדכן את קופות הגמל | מה ממלא המעסיק בחלק ג' | הערות |
12 העובד הגיע לגיל הזכאות, ולא הגיש בקשה לקיבוע זכויות על גבי טופס 161 ד' | מעסיק | העובד | רק בתנאי שעמד במצטבר ביתר ששת התנאים המופיעים בחלופה ב' של חלק ג' חלק ג.1 חלופה ב' | במקרה שהעובד הגיע לגיל פרישה והחל לקבל קצבה אך לא ביצע קיבוע זכויות באמצעות טופס 161 ד' (זה תקין אם העובד קיבל פטור על קצבה באמצעות טפסי 161 ח' או 161 י') |
13 העובד הגיע לגיל הזכאות והגיש בקשה לקיבוע זכויות על גבי טופס 161 ד', ומבקש לנצל מענק פטור | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 7 | חובה להפנות עובדים אלו שהגיעו לגיל הפרישה, החלו לקבל קצבה וביצעו הליך קיבוע זכויות, באמצעות טופס 161 ד' לרשות המיסים בלבד |
14 תשלום מענק עקב פטירה | מעסיק | העובד | רק בתנאי שעמד במצטבר ביתר ששת התנאים המופיעים בחלופה ב' של חלק ג' חלק ג.1 חלופה ב' | רק בתנאי ש: 1. מענקי הפרישה ההוניים שהועמדו לטובת השאירים פטורים ממס. 2. הפיצויים הצבורים בתוכניות הפנסיונית יועדו למטרת קבלתם כקצבת שאירים (קצבת שארים קיימת בבקרנות הפנסיה, ובחלק קטן מפוליסות המנהלים) |
15 תשלום מענק עקב פטירה | רשות המיסים בלבד | העובד ורשות המיסים | חלק ג.2 רובריקה 2 סיבה מס' 3 | בכל מקרה אחר של תשלום מענק עקב פטירה שלא עומד בשני התנאים לעיל, יש להפנות את השאירים/יורשים/מוטבים לרשות המיסים בלבד. |
האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה יעוץ ו/או תחליף לייעוץ ו/או שיווק מכל סוג שהוא ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה ספציפי יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום. לקבלת שירותי שיווק פנסיוני אנא צרו עמנו קשר